Regio's

“Verander muren in deuren"

Praktijkklas

De overstap van de reguliere basisschool naar praktijkonderwijs is best groot. Niet in de laatste plaats, omdat kinderen en ouders geen beeld hebben wat praktijkonderwijs inhoudt. Om een beter beeld te geven van het praktijkonderwijs is in onze regio de praktijkklas gestart als innovatieproject. Twaalf kinderen die in aanmerking komen voor praktijkonderwijs en nu in groep 7/8 zitten komen naar SBO De Diamant voor de lessen die gericht zijn op het praktisch aanleren van rekenvaardigheden op niveau eind groep 5/midden groep 6.  Het doel is hierbij om de leerlingen meer inzicht te geven op de gebieden meten en wegen door hierbij praktisch bezig te zijn. Ook de onderdelen tijd en geld komen hierbij aan de orde.  Dit wordt gedaan door kooklessen (recepten lezen, afwegen etc.) en handvaardigheid (bouwtekeningen lezen, meten, gereedschapsgebruik etc.). Doordat leerlingen praktisch, en met elkaar, aan de slag gaan komen ook vaardigheden als samenwerken, plannen, zelfstandigheid etc. aan bod. Op SBO De Diamant is een kooklokaal en een goed ingericht handvaardigheidslokaal beschikbaar. Praktijkdocenten van de Diamant, juf Annemarie (koken) en meester Kees (handvaardigheid) zullen de lessen geven, samen met juf Annelies, leerkracht van de Hoeksteen (Honselersdijk).

Gedrag

In onze regio willen we een project starten rondom gedrag van leerlingen. We hebben hiervoor een enquête uitgezet onder de leerkrachten van Naaldwijk en Honselersdijk om hun grootste aandachtspunten boven water te krijgen. Met de uitslag van deze enquête willen we leerkrachten ondersteunen in een goede aanpak van gedrag. We denken hierbij aan de inzet van co-teaching. We leggen op dit moment contact met Dian Fluit om ons te begeleiden in het traject van co-teaching.

 

Voor het verslag van de praktijkklas kun je op de link hierna klikken 20200218 Verslaglegging innovaties SENtrum Praktijkklas